Kalkkimaalit

 

VINTAGE KALKKIMAALIT

Maalamisen historia ulottuu 1400-luvun Italiaan. Tällöin maalin valmistukseen käytettiin puhtaita ja luonollisia aineosia kuten kalkkia, savea, liejua ja multaa. Jeanne d’Arc Living Vintage Paint on uudistettu versio vanhasta liitumaalista. Siinä maalin alkuperäisiin ominaisuuksiin yhdistyy moderni teknologia. Valmistuksessa käytetään edelleenkin vain luonnollisia aineosia.

Vintage Paint on vesiohenteinen ja luontoystävällinen maali, joka antaa autenttisen, matan ja vanhan tuntuisen liitimaisen pinnan. Maali tarttuu lähes kaikille pinnoille ilman esikäsittelyä ja on hyvin peittävää.

Maalista on 36 käyttövalmista värisävyä. Lisäksi valikoimaan kuuluu 3 perusväriä, joiden avulla voit itse sekoittaa haluamasi värisävyn. Vintage Paint- maalisarjaan kuuluu myös Antique Wax -antiikkivaha, joilla patinoit ja annat pinnalle kauniin ja ainutlaatuisen suojan. Vaha on pehmeää ja erittäin helppokäyttöistä. Ympäristöystävällistä Vintage Primer & Sealer -pohjamaalia voidaan käyttää sekä pohjamaalaukseen, että maalipinnan suojaamiseen. Jos haluat erittäin kestävän pinnan esim. lattiaan, voit käyttää uutta Ultra Matt Varnish- lakkaa.

Valikoimasta löytyy tehostemaaleja, toinen krakelointiin, toinen antaa metallista hohtoa. Lisäksi valokoimaan kuuluu tapetteja, sapluunoita, siveltimiä ja muita tarvikkeita. Kaikki tapetit on sävytetty maaleihin sopivaksi.

Vintage maalien sarjaan kuuluu myös kaksi kirjaa ”Maalaa ja Uudista Kauniisti” ja” Värien Leikkiä”. Kirjoista löydät paljon inspiraatioita ja työohjeita ja paljon tietoja maaleista.

Tule mukaan Facebookin Augustan tuunailijoihin, sivuilta löydät vinkkejä ja neuvoja muilta Vintage maalien käyttäjiltä.

Tietoa Maalista

Vintage maalit on valmistettu vanhojen ohjeiden mukaisesti täysin luonnollisista aineista. Maali on vesiohenteinen ja hajutonta. Se koostuu etupäässä vedestä, kalkista, sideaineesta ja väripigmenteistä. Se ei sisällä myrkyllisiä lisäaineita ja se on hväksytty lasten kalusteiden maalaukseen. Se sopii myös allergikoille. Maali on normin EN71-3 mukaista. Värivalikoimassa on kauniisti sävytettyä värisävyjä, jotka sopivat jokaiseen kotiin. Niiden lisäksi värikartassa on kolme perusväriä. Maali on hyvin mattapintaista ja on ilmeeltään luonnollisen liitumainen, kuten vanhoissa huonekaluissa.

Värien Valinta

Jos mietit, mikä väri kalusteeseen sopisi, suosittelen kokeilemaan eri värivaihtoehtoja joko tausta levyyn tai pohjaan. Puulaji tai pinta on usein sama kuin muissakin kohdissa, joten näet helposti millainen lopputuloksesta tulee. Voit myös tehdä kokeiluja Vintage antikkivahoilla ja näet pidätkö vahan antamasta efektistä. Jos maalauskohde on seinä, kannattaa tehdä koemaalaus pienelle alueelle ja arvioida lopputulosta silmämääräisesti. Pienen värikartta tilkun ja suuren maalatun pinnan välinen ero on todella suuri. Värikartta koostuu pienistä värimalleista, jotka on maalattu aidoilla väreillä. Usein yllätymme kuitenkin siitä, kuinka erilaiselta lopputulos näyttää maalauksen jälkeen, sillä maalin sävy muuttuu huoneen valon mukaan. Pienet 100ml maali purkit soveltuvat hyvin kokeiluun.

Mihin Maali Tarttuu

Jännittävää tässä maalissa on se, että se tarttuu likimain kaikille pinnoille: Maalatulle ja lakatulle pinnalle maali tarttuu hyvin. Hiontaa tarvitaan vain silloin, kun vanha maali tai lakka hilseilee. Likainen, rasvainen  ja pölyinen pinta on hyvä  puhdistaa ennen maalausta. Jos haluat esim. vanhasta kolhiintuneesta  pöytäpinnasta sileän ja tasaisen pinnan, niin silloin se pitää hiota ensin. Maali tarttuu puupintojen lisäksi metalliin, lasiin, muoviin, nahkaan ja verhoiltuihin huonekaluihin. Maaleilla voit myös värjätä kodintekstiilejä ja vaatteita. Erikoispinnalle maalatessa saatetaan kuitenkin vaatia hieman malttia. Jos ensimmäinen maalikerros leviteään hyvin sileälle pinnalle kuten metallille, muoville tai laminaatille voi maali ”paeta” pinnalta jättäen maalauspohjan näkyviin. Näin voi myös käydä, kun pohjana on oikein kirkaspintainen lakka tai maali. Anna ensimmäisen kerroksen kuivua hyvin ja toisella kerroksella saat jo tasaisen pinnan. Usein tälläiset pinnat vaativat kolme kerrosta maalia.

Värien Sekoittaminen

Värien sekoittamisessa tarvitset muutamia perussääntöjä. Kun opit ne pystyt vaivasi palkaksi sekoittamaan minkä vain haluasi värin. Vintage väreistä löytyy kolme perusväriä Warm Red, Blue ja Yellow. Niillä saat aikaan lähes minkä vain värin. Perusväreillä  punainen, keltainen ja sininen et voi saada sekoittamalla muita värejä. Siksi niitä kutsutaankin perus- tai primääriväreiksi. Sen sijaan niistä voidaan sekoittaa lähes kaikki muut värit. Punaista ja keltaista sekoittamalla saat oranssia, keltaista ja sinistä sekoittamalla vihreää, punaista ja sinistä sekoittamalla violettia. Sekoitussuhteita vaihtelemalla saat muut värinyanssit.

Värejä sekoittaessa tärkeintä on kokeilla aina, miltä sekoitettu maali näyttää. Toinen tärkeä seikka on kirjoittaa sekoitussuhteet muistiin. Näin pystyt valmistamaan varsinaista maalia oikeassa sävyssä. Tismalleen saman sävyistä maalia on vaikea sekoittaa uudelleen. Tarkempia sekoitussuhteita saat käyttämällä vaakaa, mutta oman kokemukseni perusteella täsmälleen samaa sävyä on vaikea sekoittaa uudelleen. Jos päätät maalata sekoitetuilla sävyillä jonkin esineen tai huonekalun, niin sekoita yhdellä kertaa tarpeeksi maalia, jonka arvioit riittävään maalaukseen. Toisinaan maalauksien jälkeen jäljelle jääneet maalit voit sekoittaa yhteen ja näin saat uuden sävyn. Vintage Maalauskirjoista  saat hyvät ohjeet ja inspiraatioita eri värejä varten.

Seinien Maalaus

Vintage maalisarjaan kuuluun myös 2,5 litran seinämaalit. Värisävyinä ovat maanläheiset värit ja itse sekoittamalla voit luoda omia sävyjä. Seiniin sopii myös pienemmätkin purkit, jos maalattavaa seinäpintaa on vähän. Jos maalattava pinta on uutta maalaamatonta kipsilevyä on se hyvä ensin maalata vesiohenteisella pohjamaalilla samoin käsittelemättämät lautaseinät, sillä muuten maalia kuuluu todella paljon. Seiniä voi maalata joko telalla, mutta itse suosin leveän siveltimen käyttöä. Siveltimellä maalia levitetään seinään ristiin rastiin ja näin seinäsi saa elävämmän pinnan. Seinät, jotka ovat alttiita lialle voidaan käsitellä vahalla tai sealerillä. Näin käsitellyn seinän voi pyyhkiä kostealla. Maalit sopivat myös lattioihin ja portaisiin. Vahatut lattia- tai porraspinnat kannatta kiillottaa pehmeällä kankaalla. Lopputulos ei kuitenkaan ole todella kiiltävää pintaa, mutta näin saat koko lattiaan yhteisen pinnan sillä kohdat joissa kuljetaan kiillottuu ajan myötä itsestään. Vahatut pinnat eivät myöskään olen liian liukkaita. Maalatun lattian voi myös lakata.

Primer & Sealer

Pohjamaalia voi käyttää sekä ennen huonekalun maalausta, että se jälkeen. Voit käyttää pohjamaalia aina tarpeen vaatiessa. Sivele pohjamaalia muutamia ohuita kerroksia ja anna kuivua ainakin 48 tuntia. Kokeile pohjamaalia pienelle alueelle tai huonekalun taakse ja tutki lopputulosta. Pohjamaalilla voit myös viimeistellä maalatun kalusteen. Se on mattapintainen, eikä sitä voi nähdä kuivumisen jälkeen. Parhaiten sen levitys onnistuu siveltimellä. Se on levityshetkellä maidonvalkoinen, mutta kuivuu näkymättömäksi. Voit käyttää sitä myös kuvien liimaamiseen pöytälevyn päälle. Toisinaan liian paksulti levitetty sealeri voi näkyä keltaisina jälkinä hyvin vaaleiden värien päällä.

Ultra Matt Varnish -Lakka

Täysin matta lakka on kehitetty maalitehtaan omassa laboratoriossa. Se on hiukan vahvempaa kuin pohjamaali, mutta maalipinta näyttää edelleen erittäin autenttiselta ja himmeältä. Se sopii erityisen hyvin pöydänpintoihin, lattioihin, portaikkoon sekä paljon käytettäviin huonekaluihin. Levitä enintään kaksi ohutta kerrosta, koska liian paksusti levitettynä lakka saattaa muuttua kellertäväksi. Tämä pätee erityisesti valkoisiksi maalattuihin lattioihin.

Crackle Effect – Krakelointimaali

Cracle Effect -geeli käytetään krakelointiin. Sitä voidaan käyttää joko kaikissa huonekalujen pinnoissa tai osassa harvaan tai tiheään. Krakleeraus geeli levitetään ensimmäisen kuivuneen maalipinnan päälle. Maalaus tehdään puunsyiden suuntaisesti ja krakleeraus taas syiden vastaisesti. Sen jälkeen huonekalun tai esineen annetaan kuivua kokonaan. Jos haluat levittää geeliä vain joihinkin kohtiin, niin levitä sitä niin, ettei se pääse valumaan niille pinnoille joihin et sitä halua.  Anna Cracle Effect -geelin kuivua noin 3-4 tuntia ennen, kuin maalaat pintamaalilla. Ennen, kuin levität seuraavaa maalikerrosta tarkista, että maalisi ei ole liian paksua. Yritä levittää maalisi yhteen suuntaan ja vältä edestakaisin sutimista. Toisinaan krakelointi syntyy nopeasti ja edestakaiset silveltimen liikkeet voivat saada aikaan suuttuisen lopputuloksen. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on myös tärkeää, että krakelointigeeli levitetään yhdellä kertaa, varaa siis siveltimeen riittävästi geeliä. Muista kuitenkin tarkkailla, ettei se valu alueille joihin et geeliä halua. Viimeisellä kerroksella taika, krakleeraus, tulee näkyviin. Jos et halua halkeilevasta pinnasta kovin näkyvää käytä samanväristä maalia ja Crackle Effect -geelia siellä täällä koko huonekalun sijaan. Jos käytät saman väristä maalia sekä pohjalla, että päällä voit tuoda halkeamat esiin näyttävästi värillisten vahojen avulla. Vaikutelma on täysin erilainen, joten kokeile tekniikkaa ja löydä oma suosikkisi.

Metallc Effect -tehostemaali

Vuonna 2016 valikoimiin valikoimiin on tullut kolme tehomaalia. Kulta (Gold), hopea (Silver) ja pronssi (Bronze). Maali on metallinhohtoista. Sitä voidaan käyttää patinointina toisen maalipinnan päällä. Jos et halua, että maalipinta on täysin metallinhohtoien, tehomaalia tulee ohentaa. Antique -tehomaali on hohtava ja kimalteleva ja sopii mm. listoihin, huonekaluihin, ornamentteihin sekä sapluunamaalaukseen.

Maalilla voit myös maalata vaikka lasipulloja.

Esikäsittely

Maalin käyttö ei edellytä suuria esivalmisteluja. Hiontaa, puhdistusta ja välihiontaa ei tarvita. On kuitenkin tärkeää muistaa pari perussääntöä ennen maalaustyön aloittamista. Jos haluat maalata vaalealla värillä öljypintaiseen, aiemmin lakkaamattoman puupinnan päälle, on tärkeää käyttää pohjamaalia Primer & Sealer ennen varsinaista maalausta. Se on tärkeää, ellet halua huonekaluusi epämääräisiä kellertäviä, oranssia tai kirkkaanpunaisia sävyjä. Sama pätee jos haluat maalata käsittelemätöntä tammea. Hyvin vanhassakin tammessa on runsaasti happoa ja jos puuta ei pohjakäsitellä, syntyy maalipintaan epämääräisen värisiä juovia. Petsatut huonekalut aiheuttavat samanlaisia ongelmia ilman pohjakäsittelyä.

Katso kaikki kalkkimaalit